Choď na obsah Choď na menu
 


Projekt - Lúčne kráľovstvo

20. 3. 2023
Prichádza JAR
a naše deti a OZ Združenie priateľov materskej školy Slniečko Imeľ sa zapoja do NOVÉHO PROJEKTU: Lúčne kráľovstvo. Jeho cieľmi sú:
- Vytvorenie podmienok na pozorovanie prírody priamo na dvore materskej školy – hmyzie hotely, motýlia záhrada, mravenisko.
- Oboznámiť sa s vývojovými štádiami hmyzu (včela, mravec, lienka, motýľ ...)
- Zvýšiť záujem o ochranu a tvorbu životného prostredia prostredníctvom rôznych aktivít.
- Pomocou zážitkových aktivít, ktoré vychádzajú zo skúseností detí založiť záhony: letničiek, lúčnych kvetov, bylín.
- Pravidelným realizovaním zážitkového učenia docieliť samostatnosť detí pri starostlivosti o rastliny.
Časový harmonogram projektu: apríl - jún
POPIS AKTIVÍT : Čo nás čaká?
Motýlia farma – sada živých húseníc. Deti budú mať možnosť pozorovať rast húseničiek, fascinujúcu premenu vitálnej húsenice na nehybnú kuklu a napokon zážitok na celý život - vyliahnutie motýľa. Motýle budeme pozorovať, kŕmiť a potom ich vypustime do voľnej prírody!
Motýlia záhrada - záhon letničiek a lúčnych kvetín, ktoré s deťmi vysadíme a budeme sa o ne starať. Deti budú môcť pozorovať rast, farebnosť, vôňu, zistia na základe vlastných skúseností, čo rastlina potrebuje k rastu.
Hotel pre chrobáčiky – úkryt pre malé chrobáčiky a hmyz, osamelé včielky alebo osy.
Záhrada zvedavých mravčekov – mravenisko (vo veľkosti dieťaťa), do ktorého môžu deti vstúpiť a pozorovať vývojové štádia mravca na informačných paneloch v mravenisku.
Sú objednané informačné panely s opisom a obrázkami živočíchov – hmyz, motýle a bylinky.
Liečivá záhrada Medušky - bylinková stena z betónových tvárnic – po vysadení bylín budú deti spoznávať ako sa pestujú jednotlivé rastliny. Formou zážitkového učenia a zapojením zmyslov spoznajú vybrané druhy liečivých rastlín a ich liečivé účinky. Oboznámia sa s prácou včelára a so životom včiel v spolupráci so Slovenským zväzom včelárov z Komárna. projekt bude spolufinancovaný z rozpočtu Nitrianskeho samosprávneho kraja.
 

Náhľad fotografií zo zložky Lúčne kráľovstvo - projekt