Choď na obsah Choď na menu
 


Aktualizácia Školského semaforu

23. 1. 2022

Ministerstvo školstva, vedy a športu Slovenskej republiky zverejnilo

Aktuálnu verziu manuálu

platný od 19.1.2022

ŠKOLSKÝ SEMAFOR

v školskom roku 2021/2022

manuál pre všetky druhy škôl

 

nového Návrhu opatrení proti SARS-CoV-2 (variant Omikron) schváleného uznesením vlády SR č. 29/2022 zo dňa 12.1.2022 a vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva SR zverejnených dňa 17. 1. 2022.

Manuál je aktualizovaný k 19. 1. 2022 z dôvodu vydania nových vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva.

 

Žiadame rodičov,  aby sa oboznámili s celým platným dokumentom :

 

Aktuálnu verziu manuálu                        verzia:25.01.2022

 

celé nájdete - aj platné tlačivá na webe:

www.minedu.sk/skolsky-semafor

Aktuálna verzia manuálu je platná a účinná po dobu, kým nebude zverejnená jeho aktualizácia na webovom sídle ministerstva: www.minedu.sk/skolsky-semafor.

Manuál ŠKOLSKÝ SEMAFOR je účinný aj počas trvania núdzového stavu vyhláseného na základe uznesenia vlády Slovenskej republiky.

Manuál sa vzťahuje na všetky materské, základné a stredné školy, všetky typy špeciálnych škôl, odborné učilištia a praktické školy, jazykové školy, základné umelecké školy a školské zariadenia (ŠKD, CVČ, ŠJ, VŠJ, ŠI, DC, RC, LVS, CPPPaP a CŠPP) bez ohľadu na zriaďovateľa. Manuál sa týka aj tzv. nesieťových zariadení, zapísaných v Registri zariadení predprimárneho vzdelávania. V prípade, že sa niektoré postupy vzťahujú na konkrétny druh školy alebo školského zariadenia, je to v manuáli explicitne uvedené.

 

Za účelom udržania bezpečného prostredia v školách a školských zariadeniach a minimalizovania rizika zatvárania škôl, sú riaditelia povinní poskytovať ministerstvu aktuálne informácie o vývoji epidemiologickej situácie v škole. Za týmto účelom ministerstvo pripravilo online formulár „Týždenné hlásenie škôl podľa ŠKOLSKÉHO SEMAFORA“, ktorý je zverejnený na webovom sídle: www.minedu.sk/skolsky-semafor/.

 

Riaditeľ školy je povinný pravidelne nahlasovať informácie o situácii v škole prostredníctvom online formulára ministerstvu:

každý pondelok, a zároveň

bezodkladne pri každej zmene situácie v škole z dôvodu výskytu COVID-19.

PREHĽAD OPATRENÍ ŠKOLSKÉHO SEMAFORU 2021/2022 výňatok

 

Prerušenie vyučovania v triedach :

Na rozdiel od minulého školského roka sa bude prerušovať vyučovanie len v jednotlivých triedach, nie v celej škole. Ak sa v triede vyskytne žiak alebo zamestnanec pozitívny na ochorenie COVID-19, pôjdu žiaci z triedy do 10-dňovej karantény (okrem tých, ktorí si uplatňujú výnimku z karantény).

Karanténu je možné ukončiť po 7 dňoch od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19, ak:

výsledok PCR testu vykonaného najskôr v 5. deň od posledného kontaktu s pozitívnou osobou je negatívny.

sa u osoby v karanténe nevyskytuje ani jeden z klinických príznakov ochorenia a

Pokiaľ bude v triede 100% žiakov, ktorí majú výnimku z karantény (sú zaočkovaní alebo prekonali COVID-19 a neprejavujú príznaky ochorenia), v tejto triede nedôjde k prerušeniu vyučovania.

 

Ak sa osoba pozitívna na ochorenie COVID-19 vyskytne v domácnosti žiaka, zostáva v karanténe len tento žiak. Jeho trieda pokračuje v prezenčnom vyučovaní. Ak je osoba v domácnosti žiaka v karanténe (je úzky kontakt pozitívneho), žiak môže chodiť do školy do momentu, pokiaľ sa u rodiča nepotvrdí ochorenie COVID-19.

Rodič má povinnosť nahlásiť karanténu žiaka detskému lekárovi, ktorý na jeho karanténu dohliada.

 

Ospravedlnenie  dochádzky

2). Rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní/ dieťa s povinným predprimárnym vzdelávaním na 7 po sebe idúcich vyučovacích dní(víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia. Pri absencii viac ako 5(žiak)/ 7(dieťa s PPV) po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie od lekára“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka). Rodičia detí, s nepovinným predprimárnym vzdelávaním, „Potvrdenie od lekára“ nepredkladajú.

 

OČR

Rodič má nárok na ošetrovné (OČR) ak riaditeľ školy alebo regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodol o prerušení vyučovania v triede žiaka do 11 rokov, alebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia detského lekára. Ak rodič nechá žiaka doma na základe vlastného rozhodnutia, nárok na OČR mu nevzniká.