Choď na obsah Choď na menu
 


Vnímalkovia

10. 8. 2023

Vnímajkovia sú hrdinovia hrejivých rozprávok, ktorí sú úplne odlišní od bežných rozprávkových hrdinov, ale o to viac rovnakí ako bežné deti. V ich príbehoch sa stretnete s citlivými témami odlišnosti, o ktorých sa bežne s deťmi nehovorí.

Spoznáme  Tmejku - dievčatko, ktoré nevidí, ale napriek tomu vníma svet viac ako iní ľudia. Spolu so svojím psíkom Chrumkom, zažíva veľa veselých chvíľ, ale aj situácie, ktoré prinútia k zamysleniu o svete nevidiacich ľudí, o ktorom sa veľa dozviete.

Cez Chcejka sa dostaneme do sveta chudobného chlapca v roztrhaných teplákoch, ktorý spolu so svojou mamičkou býva na okraji lesa a zďaleka nemá všetko, čo je pre deti v jeho veku bežné. Zo svojho sveta, kde sú mu priateľmi len sliepka Matilda a malé lesné zvieratká sa dostáva do škôlky, kde objaví úplne nový svet, ktorý doteraz nepoznal.

S Boľkom spoznáme svet chlapca s boľavými kostičkami, ktorého súčasťou sú barličkyNapriek tomu, že to nemá v živote ľahké, nevzdáva sa a vďaka rodine a kamarátom dokáže všetko zvládnuť s úsmevom.

V Inke spoznáme dievčatko, ktorej iná farba pleti neznamená, že je menej dôležitá ako ostatní. V jej príbehoch spoznáme jej ozajstný svet, nielen ten, ktorý vidia ľudia okolo...

Veselka je šťastné dievčatko, ktorému nič nechýba. Jej milý úsmev a dobré srdiečko sú potvrdením toho, že kto veľa dostal, dokáže veľa dať.

 

Hlavným cieľom využitia Vnímajkov vo vzdelávaní je priniesť učiteľom  novú metódu na budovanie vnímavosti a odstraňovanie predsudkov u detí materských škôl. Chceme tak prispieť k vytváraniu inkluzívneho prostredia nielen v školách, ale aj priamo v rodinách, tým najprirodzenejším a najjednoduchším detským jazykom - cez rozprávku a hru.

 

Učitelia: Získate inovatívnu metódu, ktorá vám pomôže jednoduchým spôsobom zrozumiteľným pre deti, komunikovať citlivé témy a vytvárať vo svojich triedach inkluzívne prostredie. Prostredníctvom aktivít s jednotlivými Vnímajkami, rozprávkami, maľovankami, pracovnými listami, či ďalšími materiálmi, dokážete deti viesť k väčšej vzájomnej citlivosti. Viete im ukázať, že rozmanitosť nie je prekážkou pre nadväzovanie vzťahov,a tiež to, že od ľudí, ktorí sú nejakým spôsobom odlišní, sa môžu veľa naučiť.

DetiCez Vnímajkov vediete deti k tomu, aby vnímali odišnosť, dokázali na ňu pozitívne reagovať a chápali ju ako prirodzenú súčasť života, ktorá môže byť prospešná aj pre nich. Takto ich podporíte, aby si uvedomovali, že na svete sú rôzni ľudia, s ktorými sa môžu stretnúť.

Rodičia:  do vzdelávania budú  zapojení aj rodičia-  zoberú si  niektoré metodické materiály aj domov.  Cez svoje deti sa tak stretnú s témami, ktoré Vnímajkovia nesú. Získajú tak podporu, aby so svojimi deťmi už od detstva vedeli hovoriť o témach, o ktorých sa „bežne nehovorí", alebo sa spomenú len okrajovo, často za zatvorenými dverami v rodinách. O veciach, ktoré mnohokrát vidíme, ale napriek tomu prehliadame. Takto môžu aj rodičia viesť deti k citlivosti a vnímavosti voči iným a jednoduchou a hravou formou im podať aj ťažké témy.